Фактам розкрадання і корупції на ДП ''Іркліївський розплідник рослиноїдних риб'' буде надана відповідна правова оцінка правоохоронними органами


ДП «Іркліївський розплідник рослиноїдних риб» – одне з найбільших ставкових підприємств державної форми власності в Україні, його потужність складає понад 1 тис. тонн риби на рік. На жаль, протягом останніх років на підприємстві накопичилися проблеми, які містять системний характер. Замість конструктивного пошуку їх вирішення попереднє керівництво підприємства почало блокувати будь-які спроби контролю з боку Держрибагентства.


З 2020 року представники Держрибагентства не допускаються на територію підприємства, чим унеможливлено встановлення чіткого фінансово-господарського стану підприємства.


Проте, у минулому році Держаудитслужбою виявлено на підприємстві порушення на мільйони гривень, були відкриті кримінальні провадження. Згідно даних звіту аудиторів, у 2020 – 2021 роках почалося падіння реалізації товарної риби та зарибку, підприємство фактично не генерувало доходів. Збільшувалися адміністративні витрати, а зарплатний фонд скорочувався. Водночас попереднє керівництво підприємства надавало безвідсоткові позики деяким співробітникам на сотні тисяч гривен та здійснювало інші численні зловживання. Аудитори також виявили одну із причин збитків: підприємство реалізовувало певним приватним компаніям продукцію по цінам нижче собівартості.


За фактами блокування доступу до підприємства, заволодіння фінансово-господарськими документами, печаткою та майном, здійснення незаконного управління підприємством, вивезення водних біоресурсів та розкрадання державного майна порушені численні кримінальні провадження.


4 травня 2022 року колективу ДП «Іркліївський розплідник рослиноїдних риб» уповноваженим представником Держрибагентства представлено нового в.о. директора Олексія Заволокіна, водночас оголошено наказ про його призначення.


Незважаючи на це, невідомими особами в кількості близько 60 осіб, було фізично заблоковано доступ на територію та до адміністративних приміщень підприємства, водночас ці особи погрожували фізичною розправою, застосуванням зброї та повідомили, що, нібито, підприємство заблоковане, не працює та працювати не буде, нового керівника не буде допущено до роботи.


«Ці дії не що інше, як спроба захопити державне підприємство. Колишнє керівництво вважає себе фактичним власником підприємства та підбурює частину колективу на якісь колективні звернення. Співробітників банально залякали, розповівши, що, нібито, їх хочуть звільнити, а підприємство продати. Підприємство було і залишається державним. Насправді головна мета – навести на ньому лад, зробити прибутковим, збільшити зарплати та припинити масштабні крадіжки. Ніяких звільнень співробітників, які займаються виробництвом, не планується! Підприємство має розвиватися та наповнювати бюджет місцевої громади. Найближчим часом порядок на підприємстві буде відновлено, а фактам розкрадання і корупції буде надана належна правова оцінка правоохоронними органами», - коментує Олексій Заволокін.

Комментировать

Ну так держпідприємства і існують для розкрадання грошей платників податків. В США державних підприємств менше десятка, в Україні - до 3000! Висновки - очевидні.

Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!