На Полтавщині діє заборона на вилов раків: коли завершиться


Від 15 серпня у водоймах Полтавщини заборонено ловити раків. Про це Суспільному розповіла начальниця відділу іхтіології Полтавського рибоохоронного патруля Юлія Бондарь. За кожного виловленого рака доведеться сплатити майже 3,5 тисячі гривень. А ще передбачена адміністративна або кримінальна відповідальність.


Від 15 серпня і до 30 вересня ловити раків на водоймах Полтавщини заборонено, адже в цей час у них триває період другої линьки.


"Линька раків відбувається один, два, три рази на рік. Вона триває від кількох годин до однієї доби. Проте період формування та зміцнення нового панцира може продовжуватися півтора місяці. У цей час відбувається заміна їх хітинового покриву, що покриває тіло раків. У цей час линяючий рак досить вразливий, малорухливий і з легкістю може стати здобиччю як для хижої риби, так і для браконьєрів", – пояснює начальниця відділу іхтіології Полтавського рибоохоронного патруля Юлія Бондарь.


Полтавець Тимофій Боровко тримає рака за панцир. Фото: Суспільне Полтава


"Щоб ми мали змогу ловити таких величеньких раків, вони повинні вирости. Якщо ми будемо ловити їх у період линьки, вони не виростуть. Краще їсти такого величезного хлопчика, ніж отакого маленького рачка", – говорить полтавець Віталій Боровко.


За кожного виловленого рака у період заборони доведеться сплатити 3 332 гривні збитку. А ще передбачена адміністративна відповідальність.


"Вилов раків під час заборони є грубим порушенням природоохоронного законодавства, відповідальність за яке передбачена як за частиною третьою та четвертою статті 85 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Санкція статті передбачає штраф від 51 до 170 гривень, а за частиною третьою від 340 до 680 гривень з конфіскацією знарядь, які є власністю порушника", – каже начальниця відділу іхтіології Полтавського рибоохоронного патруля Юлія Бондарь.


Місце, де Віталій із сином Тимофієм ловлять раків. Фото: Суспільне Полтава


За порушення заборони також можуть притягнути до кримінальної відповідальності. Згідно зі статтею 249 Кримінального кодексу України, передбачений штраф від 17 до 85 тисяч гривень, або обмеженням чи позбавленням волі на строк до 3 років. Яку відповідальність понесе порушник, визначатиме суд.


Кримінальна відповідальність за порушення заборони щодо вилову раків. Фото: Суспільне Полтава


Торік у регіоні під час заборони вилучили 48 кілограмів незаконно виловлених раків, а від початку 2022-го – 23 кілограми, повідомила начальниця відділу іхтіології Полтавського рибоохоронного патруля Юлія Бондарь.


Що відомо:


Із 1 квітня на Полтавщині заборонили промисловий вилов риби та пересуватися населенню на плавзасобах річками. Пересуватися на водоймах можуть лише певні категорії. Це, зокрема, військові, правоохоронці.


Від 11 квітня на Полтавщині діяла весняно-літня заборона на любительську та спортивну риболовлю.



Джерело: Суспільне Полтава


Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!