Оптимальна температура води для нересту риби


У рамках інформаційної кампанії Держрибагентства «Нерест - 2021» хочемо проінформувати вас про один з визначальних факторів, який дає «команду» рибі нереститися - температуру води.


Для кожного виду водних біоресурсів оптимальна температура води для розмноження є різною. Якщо вона виходить за межі, то нерест риби може взагалі не відбутися або пройти частково. Ікринки і молодь риби, яка виводиться з них, надзвичайно чутливі до тепла і холоду. Від різкої зміни температури вони можуть загинути.


Зазвичай, спочатку нерестяться хижі види риб: щука, судак, білизна, окунь. Далі протягом квітня в нерестовий процес поступово входить переважна більшість видів іхтіофауни. Останніми відкладають ікру короп, лин та сом (з середини або кінця травня). Карась взагалі може метати ікру порціями протягом всього літа.


Так, оптимальною температурою води для нересту щуки є 6-11°С, в’язя – 7-8°С, лосося дунайського та харіуса європейського – 7-10°С, білизни (жереха) – 9-11°С, калкана – 9-12°С, окуня, судака і підуста – 10-12°С, плітки – 10-13°С, вирезуба причорноморського – 12-15°С, ляща – 12-16°С, краснопірки – 14-17°С, карася і в’юна – 15-18°С, плоскирки – 16-18°С, марени – 16-20°С, сазана – 17-20°С, оселедця азово-чорноморського та шемаї азовської – 17-26°С, сома – 18-20°С, піленгаса – 18-24°С, лина – 19-20°С тощо.


Потужний природний інстинкт нересту стає у риб головним, він приглушує рефлекси самозбереження. В цей час риба може стати легкою здобиччю для браконьєрів. Тому для створення сприятливих умов проходження нересту водних біоресурсів щороку встановлюється весняно-літня нерестова заборона. З відповідними наказами територіальних Управлінь Держрибагентства можна ознайомитися за посиланням.

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!