Риба не повинна плавати у сміттi


Однією з найбільш гострих екологічних проблем є забруднення навколишнього природного середовища побутовими відходами. Під час відпочинку громадяни залишають після себе на берегах водойм та у воді пластмасові і скляні пляшки, поліетиленові пакети, залізні бляшанки, упаковки від риболовних товарів, прикормів тощо.


Для того, щоб утилізувати сміття, природі потрібен час. Результати багатьох досліджень говорять про те, що для розкладання паперу необхідно близько 5-10 років, для банки з-під консервів - 90 років, для розкладання поліетилену – 200-500 років, недопалок від сигарети - 3 роки, а щоб розклалося скло – 1 000 років.


Сміття, яке потрапляє у водойму забруднює екосистему в цілому. Пакети та інші відходи потрапляють до риби та інших мешканців водойм в зябра, шлунково-кишковий тракт, тим самим спричиняють загибель живих організмів.

У багатьох країнах рибалка не може ловити рибу в місці, де є сміття, адже його за це оштрафують. Рибоохорона не повинна розбиратися в тому, хто залишив сміття, а якщо громадянину принципово ловити саме в тому місці, то він обов’язково прибере.


Щодо українського законодавства, то згідно з п. 3.13 Правил любительського і спортивного рибальства, громадяни, які займаються рибальством, зобов'язані підтримувати належний санітарний стан водних об’єктів. Зокрема, не залишати на берегах водойм сміття та інші відходи чи допускати засмічення та забруднення водних об’єктів іншим чином.


У разі порушення даної норми на громадян може складатися протокол за ч. 3 ст. 85 КУпАП. Штраф мізерний – до 170 грн. Але справа не в сумі, а у свідомості кожного!


Київський рибоохоронний патруль




Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!