Що стосуються оренди водних об’єктів у комплексі з земельними ділянками


Вчора Верховна Рада України прийняла нарешті у другому читанні Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення порядку передачі в оренду водних об'єктів у комплексі з земельними ділянками" (р.н. проекту 0853 від 29.08.2019).


Документ уточнює положення Водного та Земельного кодексів, що стосуються оренди водних об’єктів у комплексі з земельними ділянками. Це дуже важливий крок вперед для впорядкування та розвитку аквакультури в Україні (вирощування водних біоресурсів, а не їх видобування).


Донедавна, для того, щоб узяти в оренду водний об’єкт треба було укладати два договори: договір оренди водного об’єкта та договір оренди землі. Така ситуація створювала необгрунтовані перешкоди у процедурі передачі водних об’єктів у оренду та порушувала права громадян і юридичних осіб.


Ухвалений Закон:


- ліквідує колізії окремих положень статті 51 Водного кодексу України щодо передачі в оренду водних об’єктів у комплексі із земельною ділянкою під ними;

- сприяє спрощенню процедури укладення договорів оренди водних об’єктів, збільшенню кількості орендарів водних об’єктів;

- сприяє оптимізації виробництва та збільшення видобутку рибної продукції;

- гарантує стабільність надходжень до Державного бюджету України від діяльності сільгосптоваровиробників України;

- посилює захист прав сільгосптоваровиробників, фермерських господарств, фізичних осіб-підприємців, які використовують у своєму виробництві зрошувальне землеробство та здійснюють спеціальне водокористування.


Андрій Неліпа

Громадський діяч, історик, журналіст, любитель риболовлі, експерт з питань екології та рибної галузі

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!