Табу на вилов раків у період їх другої линьки


Нагадуємо, з метою збереження та охорони популяції раків у період їх другої линьки, під час якої вони найбільш вразливі, в Україні діє літньо-осіння заборона на вилов цих річкових мешканців.


Залежно від погодних умов період початку та закінчення заборони у деяких областях може відрізнятися. З точними датами можна ознайомитись за посиланням


За вилов раків під час заборони передбачено покарання від адміністративних штрафів до кримінальної відповідальності, а також відшкодування нанесених рибному господарству збитків. Компенсація за одного незаконно виловленого рака становить 3 332 грн.


Після закінчення заборони одній особі за добу можна впіймати 30 раків на водоймах загального користування та 50 – на водоймах, де впроваджене платне рибальство.


При цьому мінімальний розмір рака, який дозволено ловити рибалкам у внутрішніх водоймах та Чорноморському регіоні – 10 см, у р. Дунай з придатковою системою, передгирловому просторі, оз. Сасик та Азовському регіоні – 9 см.


Забороняється вилов цих членистоногих у темну пору доби (пізніше години від заходу сонця та раніше години до його сходу) із застосуванням підсвічування.


Довідково:


Причиною линьки раків є їх ріст та розвиток. Панцир у них надзвичайно міцний, він заважає повноцінно рости, тому процес його скидання є необхідним для розвитку особин. Під час линьки членистоногі скидають не лише панцир, а й хітинову оболонку очей та зябер. Линяють раки не у норах, а на відкритому просторі, тому в цей період вони менш всього захищені.


Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!