В акваторії Каховського водосховища планують розмістити гібридний парк вітрових та сонячних електростанцій загальною площею 9700 га!


В акваторії Каховського водосховища планують розмістити гібридний парк вітрових та сонячних електростанцій загальною площею 9700 га!


Нікопольська райдержадміністрація оприлюднила на своєму сайті заяву про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки (СЕО) проєкту щодо розміщення вітрових та сонячних електростанцій в акваторії Каховського водосховища. 


Ми звернулися до Нікопольської РДА з проханням навести інформацію, що дозволить зробити висновки про вплив планованої діяльності на довкілля та екологічну безпеку населення, а саме:


1. Інформацію про щільність установки сонячних панелей та про те, який відсоток світлового потоку вони перекриватимуть на акваторії, де планується їх розміщення. Яким чином це вплине на водну рослинність, рибне населення та якість води?


2. Результати досліджень впливу на біорізноманіття річки Дніпро внаслідок: 

▪️ днопоглиблювальних та будівельних робіт; 

▪️ інфразвукових вібрацій від роботи вітрогенераторів; 

▪️ оптичного впливу руху лопатей та тіней від лопатей, (окремо також і на населення); 

▪️ скорочення світлового потоку, що потрапляє у водне середовище в зоні планованої діяльності, внаслідок затінення сонячними панелями; 

▪️ зіткнень птахів та рукокрилих із лопатями ВЕУ, а також сонячними панелями, які можуть бути сприйняті птахами і кажанами за відкриту водну поверхню. 


3. Результати досліджень впливу на природоохоронні території:

▪️ Території, що входять до Смарагдової мережі Європи; 

▪️ Території, що входять до Національної екомережі України, зокрема до Дніпровського екологічного коридору; 

▪️ Території природно-заповідного фонду (ландшафтний заказник загальнодержавного значення “Богданівський”, територія якого потрапляє в ССЗ планованої діяльності, орнітологічний заказник місцевого значення “Заплави річки Базавлук”); 

▪️ Територію зарезервовану рішенням Дніпропетровської обласної ради №525-22 для створення заказника “Капулівський”.


4. Результати досліджень впливу на екологічну безпеку та здоров'я населення, внаслідок: 

▪️ погіршення якості питної води внаслідок її зкаламучування при виконанні будівельних робіт та подальшому функціонуванні ВЕС, зважаючи на те, що поряд розташовано зону головного водозабору питної води для м.Кривий Ріг (630 000 населення), та м.Покров (40 000 населення), а також водозабори навколишніх сіл Нікопольського та Апостолівського районів;  


5. Результати досліджень впливу на екосистему Каховського водосховища в цілому, у тому числі відносно можливого порушення течій та зміну структури дна, зміни абразійних процесів берегів в зоні будівництва гібридного парку та з протилежного берега.


Реалізація проекту призведе до впливу на населення Апостолівського району Дніпропетровської області, а також Нововоронцовського району Херсонської області, що розміщені у безпосередній близькості від зони проектування гібридного парку. Крім того, вплив з великою вірогідністю охопить і населення Криворізького району, що споживає питну воду безпосередньо із зони впливу проектованого гібридного парку, На період будівництва аналогічний вплив торкнеться переважної більшості населення Херсонської області, розміщеної нижче по течії.  


Вважаємо за необхідне проведення громадського обговорення проекту і в цих регіонах також, без чого неможливим буде уникнути соціальної напруги та протистояння різних зацікавлених сторін. Просимо всіх небайдужих надсилати свої зауваження щодо планованого проекту на адресу Нікопольської районної державної адміністрації до 13 жовтня.


Українська Природоохоронна Група - UNCG

Организация по защите окружающей среды

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!