В Україні планують підвищити відповідальність за адміністративні правопорушення проти довкілля


Уряд схвалив зміни ✅ до Кодексу України про адміністративні правопорушення, в частині підвищення відповідальності у сфері охорони природи та використання природних ресурсів. 


Більшість статей Кодексу у сфері охорони довкілля не змінювались з 1997 року. Вони не відповідають сучасним реаліям, а незначний розмір санкцій за порушення вимог природоохоронного законодавства не дозволяє забезпечити належний рівень захисту довкілля. 


Тому Міндовкілля спільно з правоохоронними органами напрацювали відповідні зміни.


Пропонується у низці статей збільшити штрафи у 8-10 разів. А також доповнити Кодекс ще двома новими:


- стаття 561 «Знищення та пошкодження межових, інформаційних та охоронних знаків, квартальних та ділянкових стовпів, протипожежних та природоохоронних аншлагів, шлагбаумів на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду»;


- стаття 18857 «Невиконання законних вимог та приписів посадових осіб служби державної охорони природно-заповідного фонду України».


«Послідовно запроваджуємо європейські підходи у сфері державного природоохоронного контролю. Посилюючи адміністративну відповідальність, ми зможемо позбутися дисбалансу між фактичним розміром заподіяної шкоди довкіллю та сумою існуючих штрафів. Як наслідок, ефективність здійснення державного контролю у сфері охорони довкілля вийде на новий рівень. Це стимулюватиме суб’єктів господарювання та громадян не порушувати законодавство, що значно зменшить такі випадки та мінімізує антропогенний ітехногенний вплив на довкілля», - повідомив Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський. 


Прийняття законопроєкту також:


- підвищить відповідальність за вчинення адміністративних правопорушень у межах територій та об’єктів ПЗФ;


дасть можливість працівникам служби державної охорони ПЗФ складати протоколи про адміністративні правопорушення за більшою кількістю видів порушень;


- встановлює відповідальність за невиконання приписів працівників служби державної охорони ПЗФ про усунення виявлених порушень.

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!