Як вам такий рибний садок?


Норвежці правильно мислять. Звісно ж у них і державна політика сприяє відповідальному бізнесу. Сподіваюся, що в майбутньому людство буде тільки так вирощувати рибу. А вилов дикої риби буде лише хобі, для відпочинку, а не промислом...


На світлинах - норвезька Ocean Farm 1, встановлена у 2017 році, яка була першою офшорною рибної фермою, вона може вміщати 250000 м³ і витримувати землетруси силою 12 балів. Близько 20000 сенсорів дозволяють повністю автоматизувати виробництво, ферма може легко вирощувати до 1,5 мільйонів риб за 14 місяців. Це біля 8000 тонн лосося в рік. Повністю відбитися витрати мають за 25 років.



Рибні запаси в Україні продовжують знищувати в архаїчний спосіб - рибним промислом, кілометрами сіток. Наряду із загальним погіршенням екологічного стану водойм. А державний контроль у нас неефективний через застарілу нормативно-правову базу, відсутність невідворотності покарання, високу корупцію і низьку мотивацію. І цим вовсю користуються браконьєри. 


І з кожним роком людям все складніше наловити собі рибки на юшку на прості вудки і спінінги. А відтворення нема - обсяги зариблення водойм загального користування замалі, екосистема сплюндрована ГЕСами і каскадами водосховищ, не в змозі забезпечити природні процеси, тож рибне поголів'я в Україні просто зникає. А люди все жаліються але майже не проявляють активності, мабуть думають, що все якось само владнається... 


Тим часом у світі давно зрозуміли що природні ресурси треба берегти, а все потрібне можна вирощувати. Тому майбутнє за аквакультурою. І настає нова ера в рибництві Норвеги - розумні, не вичерпують сітками фьорди, а розвивають на них рекреацію і добре заробляють на туризмі. Вони дбають про довкілля і про завтрашній день. Вони заощадливі та не допускають щорічних втрат для бюджету від промлову на прісних водоймах в 1,4 млрд. грн. Будьмо як норвежці?


Андрій Неліпа

Громадський діяч, історик, журналіст, любитель риболовлі, експерт з питань екології та рибної галузі

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!