Зупинити "браконьєрів в законі": в Україні закликають заборонити промисловий вилов риби


За останній місяць нересту браконьєри виловили майже 13 тонн риби на два з половиною мільйони гривень. Це інформація Держрибагентства. Кілька тижнів тому почався сезон промислового вилову, і на воду повернулися так звані "браконьєри в законі" - промисловики, які не дотримуються встановлених обмежень, а більшість риби продають неофіційно. Катерина Сривкова побувала у рейді разом з рибоохоронним патрулем.


Води Канівського водосховища неподалік сіл Трипілля та Стайки. До сходу сонця скидаємо човен на воду та вирушаємо шукати порушників.


Промисел нині дозволений у межах, встановлених законом. Ловити рибу можна лише сітками із розміром вічка, визначеним правилами, щоб не винищувати мальків.


На кожну сітку має бути дозвіл, усі знаряддя вилову позначають бирками з номером, а рибалки зобов'язані заносити всю спійману рибу до журналу. Ці промисловики обмежень дотримуються, утім, технічний огляд човна - прострочили.


А новий техогляд є? - Ми проходили, ну такий нам видали. - Почитайте ваші документи.


Під час нересту в цих водах затримали промисловика Миколу Комара на прізвисько "Товстолоб". Тоді він незаконно вполював понад 50 кілограм риби. Справу передали до суду, утім інспектори змушені особисто навідати порушника.


Олександр Варванець, головний держінспектор відділу охорони водних біоресурсів "Рибоохоронний патруль" Києва та Київської області:

Дана особа не з'являється до суду. Суд просив нас вручити повістку, щоб дана особа з'явилась до суду по даній справі.


Під час рейду грубих порушень ми не помітили. А от два тижні тому в цих водах на гарячому спіймали промисловиків-браконьєрів без бирок на сітках із незадокументованим виловом - майже 200 кіло риби на 135 тисяч гривень.


А на озері Сасик, на Одещині, браконьєри вполювали риби - переважно судака - на майже 350 тисяч гривень. Для цього використовували заборонені сітки. Такі порушники не лише завдають збитків державі, а й винищують прісноводну рибу. Штрафи за порушення для промисловиків майже втричі більші, ніж для любителів. Утім, лякають вони не всіх. Торік в Україні лише за офіційними даними незаконно виловили понад 200 тонн риби.


Дмитро Ніконов, головний держінспектор відділу охорони водних біоресурсів "Рибоохоронний патруль" Києва та Київської області:

Кожен хвіст рахується у збиток державі. У промисловиків штрафи більші, чим у звичайних рибалок-любителів, так як за грубі правопорушення їхній збиток вираховується по методиці.

Патрульні зауважують: за останні роки риби в річках значно поменшало, і на це є кілька причин.


Василь Майстренко, головний держінспектор відділу охорони водних біоресурсів "Рибоохоронний патруль" Києва та Київської області:

Виловлюється мілкой ячейкою, також браконьєри як такові. Певне коливання води шкодить відкладанню ікри, погодні умови не сприяють весною.

Інспектори наголошують: промисловий вилов слід заборонити хоча б на три роки, щоб відновилася популяція всіх видів риби. А потім - реформувати і перезапустити під пильним контролем держави.

Видео

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!