Довідка щодо процедури законного проведення робіт із вселення водних біоресурсів (зариблення)


Найкращий час для проведення робіт з відтворення водних біоресурсів - весняний і осінні періоди. Проте для того, щоб провести будь-яке вселення риби, необхідно дотримуватися чітких правил, встановлених законодавством.


Проведення робіт із штучного розведення (відтворення), переселення та акліматизації водних біоресурсів регламентується Порядком штучного розведення (відтворення), вирощування водних біоресурсів та їх використання, затверджений наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України 07.07.2012 № 414: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1270-12#Text.


Відповідно до пункту 2.1 Порядку виконавці відтворення повинні не пізніше, ніж за 2 тижні подати до Київського рибоохоронного патруля такі документи:


• заявку на проведення робіт із вселення водних біоресурсів у рибогосподарський водний об'єкт (його частину): https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1270-12#n150;

• біологічне обґрунтування щодо доцільності проведення робіт з відтворення (якщо відтворення здійснюється вперше), розроблене науковою установою.

• ветеринарний документ про відсутність небезпечних захворювань у господарствах, з яких здійснюється перевезення об'єктів відтворення (отримується цим господарством).

•  графік робіт із вселення водних біоресурсів (складається виконавцем). У разі настання метеорологічних умов, несприятливих для проведення вселення, виконавцем до цього графіка можуть бути внесені відповідні зміни.


Після отримання вищезазначеного пакета документів Київський рибоохоронний патруль!


1. У тижневий строк розглядає подані документи, погоджує графік робіт.

2. Подає до Держрибагентства України свої пропозиції щодо складу Комісії.

3. Склад Комісії затверджується наказом Держрибагентства України.


Згідно пункту 2.9 Порядку виконавець відтворення, який проводить роботи із вселення водних біоресурсів, зобов'язаний:


• забезпечувати виконання всіх організаційних та технічних робіт.

• здійснювати під контролем Комісії облік водних біоресурсів, що вселяються до рибогосподарського водного об'єкта (його частини). Обсяги водних біоресурсів з кожного транспортного засобу, яким вони доставлені до рибогосподарського водного об'єкта (його частини), заносяться до акта про виконання робіт із вселення водних біоресурсів: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1270-12#n152.

• вносити до журналу обліку вселення водних біоресурсів інформацію про обсяги вселення водних біоресурсів за кожну добу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1270-12#n154. Сторінки журналу мають бути прошнурованими, пронумерованими та скріпленими печатками виконавця та територіального органу рибоохорони.

• спільно з територіальним органом рибоохорони вживати необхідних заходів щодо забезпечення охорони місць вселення водних біоресурсів.


Після завершення робіт із вселення водних біоресурсів або інших робіт, зазначених Комісія складає підсумковий акт про виконання робіт із вселення водних біоресурсів та робіт, що належать до природоохоронних заходів: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1270-12#n163.


Наслідки, до яких може призвести зариблення без дотримання вимог чинного законодавства:


- екологічна катастрофа, а саме загибель водних біоресурсів у даній водоймі у зв’язку з вселення водних біоресурсів без ветеринарних документів;

- перенаселення, що в подальшому спричинить загибель водних біоресурсів;

- конкуренція у харчуванні, у зв’язку з відсутністю проведених досліджень у водному об’єкті щодо доцільності проведення даних робіт.


Управління Держрибагентства у м. Києві та Київській області закликає громадян виконувати та дотримуватись вищезазначених вимог законодавства України.


Бажаючі отримати консультацію щодо законного проведення робіт із вселення водних біоресурсів у водойми можуть звернутися до відділу іхтіології Київського рибоохоронного патруля за номером: (068) 523-39-41.


Управління Держрибагентства у м. Києві та Київській області


Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!