Фінішна пряма до нересту


Лютий підтримав помірно теплу тенденцію попередніх місяців зими, із плюсовими середніми температурами повітря, що створило сприятливі природні умови для зимівлі водних біоресурсів. 


Не зафіксовано і передзаморних явищ та загибелі риби на зимувальних ямах. Більшість прісноводних риб продовжила скупчуватись у місцях зимівлі, проявляючи мінімальну рухову активність.


У водоймах країни зниження рівня кисню, загрозливого для життєдіяльності гідробіонтів, не виявлено. Нагадаємо, що мінімальний вміст кисню (мг/дм3) у воді в зимовий період, необхідний для виживання риб, має різні показники (щука, окунь, плітка, короп, лящ – 4,0; вугор річковий – 3,6; білий амур – 3,0). Найвитривалішими до зменшення рівня кисню є в’юн (0,8), карась сріблястий (1,0), лин (2,0). При цьому мінімально допустима рибогосподарська норма становить 4,0 мг/дм3.


Водночас у Каховському водосховищі спрацювання рівня води до відміток нижче нормального підпертого рівня на 0,68 – 1,04 м, внаслідок дій окупантів рф, призвело до ізоляції заплавних проток зі скупченням водних біоресурсів, що загрожує виникненням задухи.


Варто зазначити, що сприятливі природні умови нинішньої зими, які могли б стимулювати зростання популяцій водних біоресурсів, в значній мірі були нівельовані руйнівним впливом на екосистеми наших водойм діями окупантів рф.


У зв’язку зі збройною агресією рф проти України частина інформації про рівневий режим, температуру води та вміст розчиненого у воді кисню у частинах окупованих та деокупованих територіях Донецької, Луганської та Херсонської областей залишається недоступною.


Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!