Морські прикордонники затримали на Дунаї браконьєрів і врятували червонокнижних риб


Отримавши оперативну інформацію щодо можливого правопорушення, черговий катер Ізмаїльського загону Морської охорони, посилений оглядовою групою відділу спеціальних дій, у взаємодії з представниками Поліція Одеської області, вийшов на патрулювання у завданий район.


Близько 02.00 серед Дунаю, неподалік від Кілії, прикордонники за допомогою приладів нічного бачення виявили рибальський маломірний плавзасіб, що рухався без навігаційних вогнів. 


Застосувавши тактичні хитрощі, морські прикордонники зуміли підійти до рибалок майже непоміченими. Захоплені зненацька, нічні мандрівники намагалися позбутися вмісту плавзасобу, але правоохоронці зупинили спробу викиду доказів.


За результатами огляду плавзасобу було встановлено, що два мешканці Кілії здійснювали незаконний вилов червонокнижних порід риби забороненими знаряддями лову. Аби приховати свою протиправну діяльність, проходили просто вздовж пункту базування прикордонників без навігаційних вогнів, чим порушували прикордонний режим, створювали небезпеку для інших суден і плавзасобів.


Як підтвердження протиправної діяльності, на борту виявлено 16 рибин осетрової червонокнижної породи (за зовнішнім виглядом схожих на севрюгу звичайну) та заборонені знаряддя лову - рибальська сітка довжиною 140 м.

Весь червонокнижний улов прикордонники повернули у природне середовище. За оцінкою фахівців попереджено нанесення збитків державі на суму понад 750 тис. грн. (остаточна сума збитку буде встановлена в ході досудового розслідування та проведення експертної оцінки).


Відомості за цим фактом внесені до ч.1 ст.249 (незаконне зайняття рибним добувним промислом) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає штраф від однієї тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до трьох років.


Крім того, капітана притягнуто до адміністративної відповідальності за порушення прикордонного режиму.



Морська охорона Держприкордонслужби України

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!