Під Мінагрополітики потрапила лише риба і частина води (меліорація) Щось змінилося на краще?


Минув 1 рік. Під Мінагрополітики потрапила лише риба і частина води (меліорація) Щось змінилося на краще? Як думаєте?


Андрій Неліпа


Громадськість та експерти категорично не підтримують ідею передачи ресурсних Державних агентств в підпорядкування вузькогалузевого Міністерство аграрної політики та продовольства України.

Вода, ліси і рибні ресурси є природним скарбом українського народу, якій необхідно зберегти, поліпшити якість та відновити.

Реагуючи на заяви Міністра аграрної політики та продовольства, членів Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, окремих політиків і громадян, – громадська рада при Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України висловлює свою стурбованість і вважає за необхідне зберегти існуючий порядок спрямування і координації Державне агентство рибного господарства України, Державне агентство лісових ресурсів України, Державне агентство водних ресурсів України Кабінетом Міністрів України виключно через Міністра захисту довкілля та природних і який реалізує державну політику у сфері захисту довкілля та природних ресурсів.

Вода потрібна у першу чергу для питного водопостачання, але так само наповненість річок, водосховищ та інших водойм важлива для функціонування водного транспорту, енергетики та інших сфер діяльності. Тому вузькогалузеве, аграрне підпорядкування Держводагенства є хибною помилкою.

Риба і ліс – важливі компоненти екосистеми, а не просто біоресурси і товар. Сьогодні всі ми бачимо сумні наслідки управління Мінагополітики ресурсами за останні роки в наслідок чергових бездумних реформ.

Сьогодні від громадської ради Міндовкілля надіслані відповідні листи з обгрунтуванням позиції на адресу Комітету Верховна Рада України з питань екологічної політики та природокористування, Кабінет Міністрів України, Рада національної безпеки і оборони України. Рекомендації схвалені радою під час електронних консультацій. Дякуємо Андрій Неліпа, Heorhiy Veremiychyk за ініціативу та підготовку пропозицій.

Текст звернення доступний за посиланням: https://mepr.gov.ua/news/36736.html

На даний час діяльність Держводагенства, Держлісагенства та Держрибагенства спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра захисту довкілля та природних ресурсів і який реалізує державну політику у сфері захисту довкілля та природних ресурсів.

Минулого року було прийнято розумне урядове рішення про підпорядкування всіх органів що управляють природними ресурсами відновленому профільному Міністерству, діяльність якого спрямована на забезпечення їх раціонального управління.

Саме така модель системи державного управління притаманна державам-членам ЄС.

Треба усвідомити всім, що епоха ресурсного підходу минула і зараз потрібен сучасний та відповідальний підхід якій відповідає принципам Європйського зеленого курсу.

Цей підхід спрямований на досягнення Цілей сталого розвитку, визначених на глобальному рівні і схвалених Указом Президента України від 30.09.2019 № 722/2019 «Про Цілі сталого розвитку України на період до 2030 року», зокрема таких як:

12) забезпечення переходу до раціональних моделей споживання і виробництва;

13) вжиття невідкладних заходів щодо боротьби зі зміною клімату та її наслідками;

14) збереження та раціональне використання водних ресурсів в інтересах сталого розвитку;

15) захист та відновлення екосистем суші та сприяння їх раціональному використанню, раціональне лісокористування, боротьба з опустелюванням, припинення і повернення назад (розвертання) процесу деградації земель та зупинка процесу втрати біорізноманіття.

Просимо підтримки, репостів та закликаємо до реагування засоби масової інформації.



Берзина Светлана

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!