Представники Держрибагентства обговорили з міжнародними експертами стан рибного господарства України під час війни з рф


5 вересня 2022 року розпочалася 35-та сесія Комітету з рибного господарства (COFI) Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).


У заході, який триватиме до 9 вересня, від України в онлайн-форматі беруть участь представники Держрибагентствоа та Мінагрополітики.


✔ Учасники сесії обговорили стан світового рибальства та аквакультури, застосування Кодексу ведення відповідального рибальства, цілі сталого розвитку на період до 2030 року, підтримку дрібномасштабного та кустарного рибальства.


✔ Також розглянули питання вирішення проблеми зміни клімату в рибальстві та аквакультурі, боротьбу з незаконним, непідзвітним та нерегульованим (ННН) промислом, розвиток глобальних та регіональних процесів, що мають відношення до рибальства та аквакультури.


Представник Держрибагентства закцентував увагу учасників сесії на поточному стані галузі рибного господарства України. Зазначив, що цьогоріч у зв'язку з війною, розпочатою рф, та введенням воєнного стану промисловий вилов припинили або частково припинили близько 80 % користувачів водних біоресурсів, а в Азово-Чорноморському басейні промислова діяльність українськими суб’єктами господарювання взагалі фактично не здійснювалася. Водночас агресія рф створила перешкоди для здійснення науково-дослідної діяльності у галузі рибного господарства, значних втрат зазнали також аквакультурні господарства, СТРГ та український промисел за межами юрисдикції України. Станом на 01.08.2022 втрати суб’єктів рибного господарства України через дії окупантів складають щонайменше майже 40 млн дол. США, а вилов водних біоресурсів зменшився на понад 60 % у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, що безперечно створює серйозні виклики у контексті забезпечення продовольчої безпеки України.


Довідково:


Комітет з рибного господарства (COFI) заснований Конференцією ФАО у 1965 році. Це єдиний глобальний міжурядовий форум, завдяки якому члени ФАО мають можливість спільно вивчати та обговорювати питання і проблеми, пов'язані з рибальством та аквакультурою.



Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!